Collet de les Barraques-Font de l'Home Mort-Coves Perdudes-Cim de la Dou

*DATA DEL TRACK:10-06-2022

*Com anar-hi:    GOOGLE MAPS :   

 

*Sortida\Arribada :

Collet de les Barraques

 Natura Local

Introducció

El nom de les barraques és degut al fet que cap al 1900/1920 hi va haver una explotació de mines a cel obert. Des d'aquest collet, a pic i pala s’anava modelant el relleu superficial del sector solell d’aquesta part alta de la serra d’Estremera. (el que baixa cap a Planoles i Ventolà).
S’hi extreia principalment calcopirita i pirita (sulfurs de ferro i coure) i també quars.
Les piles de terra són el material sobrer. El mineral s’apilava igualment i es baixava amb mules cap a la vall. Les barraques, avui en runes, servien per guardar les eines i pernoctar.
Mirant cap al nord, ja tenim unes primeres vistes (plafó) dels cims propers. Puig de Dòrria (2547 m.), Puig del dels Lladres (2661 m.), Puigmal (2910 m.) (darrere fons) i el cim de la Dou (2456 m), davant mateix a la dreta.

 

https://patrimonicultural.diba.cat/element/llegenda-de-la-font-de-lhome-mort

 

Explica la llegenda que fa molt i molt temps, un captaire va arribar a la població de l'Astor i es va instal·lar a una barraca als afores. Un dia es va produir un robatori i els veïns van creure culpable el captaire, i el van perseguir, atrapar i finalment matar. Un cop mort tampoc van ser capaços de trobar l'objecte usurpat, per això van dubtar de la seva culpabilitat. Amb tot, el van enterrar en una fondalada on anys més tard hi brollà una font. Al cap d'uns anys un home va anar a beure de la font i per sorpresa seva va descobrir el mort encara intacte. Des de llavors, la font es digué la Font de l'Home Mort.

Cova de les Encantades

CURIOSITATS:

* LA MINERIA: El terme de Queralbs des de temps antic, tingué una intensa acció minera, època del funcionament de les cèlebres fargues ripolleses. La Farga de Queralbs, va existir i funcionar fins a principis del segle passat. Com a testimoni de l’antiga acció minera, són les nombroses boques de mina encara observables en diferents indrets del terme, especialment en la vall d’Estremera. Els anys d’explotació minera van marcar el territori i la vida social dels habitants i van deixar un patrimoni que actualment podem conèixer amb la Ruta de les Mines." http://fermuntanya.blogspot.com.es/2010/10/font-de-lhome-mort-cova-de-les.html

* COVA DE LES ENCANTADES: És la cova més llarga de l'Alt Freser i la 26a cavitat amb més recorregut de Catalunya. Està situada al vessant sud del Puigmal, a 2.045 metres d'altitud. Té un recorregut de 865 metres i un desnivell de 37m, en marbres. Ubicada a a 250 m per damunt del torrent d'Estremera, per sobre de la Font de l'Home Mort. Des de la Cova del Penitent hi pugem per un petit corriol que tot planejant es dirigeix cap a ponent, fins arribar a un roquissar i la boca es troba per damunt del primer aflorament rocós." Espeleoindex.com.

* LLEGENDA: És sabut que les fades o encantades de la muntanya també s'anomenen dones d'aigua. Diuen que són dones molt belles i llestes que busquen els mortals en la nit de Sant Joan. Viuen en indrets d'aigua dolça, com els rius, llacs, gorgs, estanys, fonts i balmes; tenen preferència per les zones més altes dels Pirineus, on tenen el costum de viure en coves properes als rius i llacs. La seva joventut és eterna, per això poden viure més de mil anys. Joan Amades recull una llegenda on explica que: “Hi viuen una gran família d'encantades. Cada nit renten una gran bugada que, per una mina subterrània, baixen fins a les coves de Rialb i d'allí la porten a estendre a l'era gran de vora de Queralbs, on la poden veure de bon matí els traginers i els romeus que pugen al santuari de Núria”. extret de Sandra Ole 





 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Cova_de_les_Encantades

 

Cova del Penitent





 

https://espeleoworld.com/c/cova-inferior-del-penitent

 

 *Comarca: Ripollès   

*Tipus de camí :  Pista i senders d’alta muntanya

*Valoració Global : caminada que la podem considerà de moderada  per gent acostumada a la muntanya

*Descripció de l’Itinerari :

L’Objectiu d’avui es visitar les coves desconegudes que tenim a sota el Puigmal  , sortirem del Collet de les Barraques que per accedir agafarem la pista asfaltada a Planoles tenim pal indicatiu , passat el Refugi de Corral Blanc tenim espai per deixar el nostre vehicle , seguirem les maques del PR (N) per enllaçar a les de GR-11 baixant fins a la Font de l’Home Mort en aquest punt seguirem el Clot del Borrut tenim algunes marques de color blau ( molt poques i precàries ) fins a la Cova del Borrut un cop visitada creurem el Clot (W) , per visitar la Cova del Penitent la mes Gran de totes , sense perdre corba de nivell arribarem a les Coves de les Encantades la primera te poca profunditat la Segona si la volem visitar tenim de portar frontal amb compta ja que hi ha molta humitat i es mol relliscosa, seguirem (N-E) fins a trobar unes maques de color grog que son les del doble KM vertical , seguirem el GPS ja que no tenim cap camí ,   Reclotxa de l'Euga  , Font Grossa  , Cim de la Dou 2459m ( S_E)  aquí agafarem el camí que puja de Fontalba al Puigmal , fins a trobar  Serra de Fontalba que farem en gir a (S) estem sobre el GR-11.8 , Pla de les Dues Lliures  , Collet d'Estevenís 1839m (W) , Barraca de Mantegosa  , Font de l'Home Mort desfarem el camí fins el punt de la nostre sortida .  

 

 

 *Descripció : els Wayponits ens indiquen els punt més significatius de la ruta .

  

*Dades Tècniques :

*Orientació GPS : ( Bona )

*Dificultat Física : ( Moderada  )

*Dificultat Tècnica: ( Moderada  )

*Passos Perillosos: (Cap )

* Dades del TRACK :




 

 

 *Fotos Caminada :  https://photos.app.goo.gl/r1uULfXizBMjnX1r7  

 *Relleu de la Caminada  :   https://ayvri.com/scene/31jn7mwgkd/cl49zfmkd0001396tm2iocj0j

 *Editorial ALPINA, mapa Puigmal :   https://www.editorialalpina.com/mapa-alpina/valle-de-canfranc-copia/  

 *Tracks a STRAVA   :  https://www.strava.com/activities/7288526991

*Tracks al Wikiloc:  https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/collet-de-les-barraques-font-de-lhome-mort-coves-perdudes-cim-de-la-dou-105222367

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de l'Areny-les Pilones-Sant Romà de la Clusa-Roca del Catllaràs

Fonts del Cardener-la Coma-29ª Caminada a la Vall de Lord

26ena-Caminada Popular d'Aiguafreda-2024