Santa Eugènia del Congost-Santa Maria de Tagamanent-la Rectoria de Vallcàrquera-el Figaró

*DATA DEL TRACK:26-01-2023

*Com anar-hi:    GOOGLE MAPS :  https://goo.gl/maps/najntsQQmLXHozmGA  

 

*Sortida\Arribada :

 Ajuntament de Tagamanent

Entre el massís del Montseny i la vall del Congost, el municipi de Tagamanent destaca per una població dispersa, en masos disseminats arreu del terme municipal. El Parc Etnològic del Tagamanent, amb la Casa Museu l'Agustí, i l'església romànica de Santa Maria, al turó del Tagamanent, són els principals elements del seu patrimoni. A la riba del Congost hi ha la Casa de la Vila, un edifici rectangular de dues plantes.


Tagamanent és un municipi de la comarca del Vallès Oriental, situat a la vall del Congost i amb la major part del terme dins del Parc Natural del Montseny. En conseqüència, la superfície forestal del terme és molt extensa, amb predomini del bosc mediterrani continental: alzines, pins i alguns roures.

Format per quatre nuclis de població (l'Avencó, Santa Eugènia del Congost, Tagamanent i la Pedralba) i nombrosos masos disseminats, el municipi sempre ha estat poc poblat.

Té un ric patrimoni natural, en què destaca el Parc Etnològic del Tagamanent i la Casa Museu l'Agustí, al mateix parc. El punt més elevat del terme municipal és el turó del Tagamanent, on hi ha l'església romànica de Santa Maria.

L'Ajuntament, al nucli de Tagamanent i a la riba del Congost, és una casa rectangular de dues plantes amb balconada que fa de sostre de la porxada de la planta inferior.

 

 Santa Eugenia del Congost

 


https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Eug%C3%A8nia_del_Congost

 

 

 

Santa Maria de Tagamanent





 

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/santa-maria-de-tagamanent

 

Vallcàrquera



 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Rectoria_de_Vallc%C3%A0rquera 

 

Creu de Can Plans :



Creu situada al Coll de Can Plans, punt de referència de la zona. La creu està situada sobre un suport rectangular de pedra d'una alçada d'uns 30 cm., amb diverses alçades. La base de la creu està construïda en un basament en pedra i dos graons en obra feta amb pedra local i relligats amb ciment. L'estructura, en metall, presenta una secció circular i es disposa a mode de creu llatina amb les arestes desiguals A la pedra de la base es pot observar una llegenda gravada, amb dues grafies diferents de traç irregular i mig esborrades on es llegeix "POTE..CUBE..BELLET i AZDU 1970", dubtós. La creu està orientada sudoest-nordest. Al costat de la base hi ha marcat el pas del GR.

Observacions: 

Diuen que aquesta creu recorda la mort d'un infant per l'atac d'un llop. És una explicació fantasiosa però que recorda la presència d'aquests animals a final del segle XIX al Montseny. Poc després aquests foren exterminats pels seus atacs als ramats. Text extret  ( https://patrimonicultural.diba.cat/element/creu-de-can-plans )

 

 

Can Plans :



Les referències històriques de Can Plans s'han de posar en relació al seu emplaçament, aquest ben recollit per la toponímia. Situat a l'antiga parròquia de Sant Cristòfol de Monteugues i ja apareix documentat al 1306. La seva presència en les diverses fonts documentals posa en evidència la importància d'aquet gran mas. Aquest apareix successivament en els fogatges de 1497 i els del segle XVI, passant nombroses vicissituds al llarg de les guerres remences; segurament aquest mas fou construït o parcialment refet cap el segle XVIII, període de gran auge demogràfic i constructiu, però se'n desconeix cap més notícia sobre el moment de la seva construcció. Els posteriors conflictes bèl·lics, com la guerra del francès i les diverses guerres carlines també m’ermaran les economies familiars d'aquestes grans explotacions agrícoles. Actualment el mas és una masoveria, amb presència d'aviram i un petit hort, i l'edifici es troba en procés de rehabilitació.  

 

Cova del Carme :



Es desconeix si aquest espai va ser ocupat amb anterioritat. Segurament havia servit de cau o refugi d'animals tot i que també podia haver estat utilitzat com a refugi pels humans. Caldria no descartar-lo com a possible àrea d'expectativa arqueològica. La zona es coneix com el Carme, nom que li va donar la visita de caire religiós que es feia a la cova per la Mare de Déu del Carme, el 16 de juliol. Als anys 50 es realitzava en aquest indret la festa de la Mare de Déu del Carme, on participaven els habitants del Figaró i principalment els escolars. Aquesta tradició sembla que es va originar al mateix segle XX, tot i que es desconeix si amb anterioritat s'hi feia cap altra activitat. Mare de Déu del Carme o del Carmel es documenta des del segle XIII, en hebreu significa "aquella que cultiva el camp" tot i que també es documenta com la patrona de la gent de mar.

 

el Figueró



 

https://ca.wikipedia.org/wiki/El_Figuer%C3%B3_i_Montmany

 

 

*Comarca:   Vallès Oriental

*Tipus de camí : Ctra.Pista i senders

*Valoració Global : caminada que la podem considerà de moderada  per gent acostumada a la muntanya

*Descripció de l’Itinerari

* Ressenya   :

Sortirem de la benzinera de Tagamanent seguint el PR C-213 seguint unes marques blanques que ens pujant el Turó  , Pla de les Coromines  , Santa Maria de Tagamanent  1059m  , Sant Martí 973m , Creu de Can Coll 847m  , Can Coll  , Collet de Santa Maria 755m  , Can Parraubis  , Can Pere Planes  , la Riereta  , Creu de Can Plans  , Cova de l'Home Mort  o de Can Plans  , Bassa de Can Plans COMPTE QUE NO TENIM CAP CAMÍ DEFINIT , ES BRUT I DE MAL PASAR   , Cova i Font del Vinyet  , Cova del Carme  , Font d'en Llanes  ,  (Figaró)  Santa Anna i Sant Rafel  , Cal Sant  camí Ral de Vic a Barcelona  , Santa Eugènia del Congost , fins el punt de la nostre sortida .    

 

 

 

*Descripció : els Wayponits ens indiquen els punt més significatius de la ruta .

  

*Dades Tècniques :

*Orientació GPS : ( Bona )

*Dificultat Física : ( Moderada  )

*Dificultat Tècnica: ( Fàcil  )

*Passos Perillosos: (Cap )

* Dades del TRACK :





 

 

 *Fotos Caminada :  https://photos.app.goo.gl/niYsVpFKf4vgsPqe8

 

 *Editorial Alpina , mapa Montseny    :


 https://www.editorialalpina.com/mapa-alpina/montseny/

 

 

 

 *Tracks a STRAVA   :  https://www.strava.com/activities/8456041999  

 

*Tracks al Wikiloc:    https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/santa-eugenia-del-congost-santa-maria-de-tagamanent-la-rectoria-de-vallcarquera-el-figaro-124350161   

 

  *Tracks al Relive  :  https://www.relive.cc/view/vYvr35DEgxO 

 

 

*També podeu veure altres tracks de la zona >>>>>> :

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/tagamanet-collet-de-st-marti-cingles-del-follo-3652405

 

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-pere-de-vallcarquera-el-sui-lagusti-bellver-collet-de-sant-marti-70479270

 

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/figaro-creu-de-can-plans-sant-cristofol-de-montengues-alzina-de-can-valls-cova-de-can-plans-35304596

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de l'Areny-les Pilones-Sant Romà de la Clusa-Roca del Catllaràs

Fonts del Cardener-la Coma-29ª Caminada a la Vall de Lord

26ena-Caminada Popular d'Aiguafreda-2024