Olost-Comalrena-Sant Gil-Escultura d'en Batllorí-Collet del Molí

 Recomanació per l’ús d’aquest track ( traça ) , tota persona que faci us d’ell  és sota la seva responsabilitat .

En aquest BLOG s'intentarà donar els millors consells per poder-lo dur a terme.

 

 

 

 *DATA DEL TRACK:21-12-2023

 

*Com anar-hi:    GOOGLE MAPS :  https://maps.app.goo.gl/t2bay76UnTzYr4pP6

Coordenades 41º59.107N     02º 05.756E

   

 

 

 

 

*Sortida\Arribada :

Olost



 

https://maps.app.goo.gl/t2bay76UnTzYr4pP6

 

la Rovira : Rovira es troba documentada l'any 1039. En un document del 22 de novembre de 1406 apareix la Rovira dins el llistat de caps de cases súbdits del monestir de Lluçà. Pagava censos al segle XV a la batllia de Pecanins del monestir de Lluçà i a la batllia de Comalrena de la Seu vigatana. Torna aparèixer en els fogatges de 1497 i 1553 formant part de la parròquia d'Olost.


 

https://patrimonicultural.diba.cat/element/la-rovira-5

 

Comalrena : L'hereu de Comalrena, masia documentada per primera vegada l'any 1188, era el batlle de la Seu vigatana. En depenien nombrosos masos entre els quals Sallent, Rovira, Tresserres, Torra, Alovet, Casanova. En el capbreu de béns del monestir de Lluçà de l'any 1434 apareix documentada Comalrena pagant censos a la batllia de Pecanins. Torna aparèixer en els fogatges de 1497 i 1553 formant part de la parròquia d'Olost.



https://patrimonicultural.diba.cat/element/comalrena

 

Molí de Sallent : El molí de Sallent va obtenir la concessió hidràulica per part de l'administració borbònica, l'any 1779, essent-ne propietari Josep Sallent.

El molí de Sallent està situat en un punt enclotat al sud de la masia de Sallent, just on s'uneixen el rec de l'Alouet i el rec que prové de la Torre, passant per prop de Pelaroger i el Sallent.
Es tracta d'un molí de petites dimensions format per un volum principal de planta baixa i primer pis amb diverses estructures adossades al voltant. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades, i la teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada a l'est té un cobert adossat a la meitat esquerra, i queda dominada pel portal principal, emmarcat amb pedra bisellada i amb la inscripció "LLUCIA SALLENT Y JOSEPH SALLENT MARE Y FILL 1781", junt amb una creu intercalada, a la llinda. Al primer pis hi ha una finestra amb brancals de maó, llinda de pedra i ampit motllurat de pedra.
La façana nord no conté cap obertura ja que es troba adossada a la bassa del molí.
La façana oest conté un cobert adossat a nivell de planta baixa i dues finestres a nivell de primer pis, una de les quals emmarcada amb brancals de maó, llinda de pedra i ampit motllurat de pedra.
La façana sud conté el carcabà, actualment força malmès, que dóna accés a una sala a nivell de soterrani on hi havia part de la maquinària del molí i que actualment està negada d'aigua. A nivell de planta baixa hi ha una porta emmarcada amb maó i dues finestres, una de les quals emmarcada amb monòlits de pedra bisellada, i al primer pis una finestra emmarcada amb brancals de maó, llinda de pedra i ampit motllurat de pedra.
Completa el conjunt la bassa del molí, adossada al nord del molí i reformada modernament amb formigó.




https://patrimonicultural.diba.cat/element/moli-del-sallent

 

Sallent : Sallent documentada el 1342 pagava censos al segle XV a la batllia de Pelaroger del monestir de Lluçà i a la batllia de Comalrena de la Seu vigatana. Torna aparèixer en els fogatges de 1497 i 1553 formant part de la parròquia d'Olost.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/el-sallent

 

Pallissa de la Vila : La pallissa de la Vila es troba situada a uns metres a l'oest de la masia i masoveria de la Vila, formant part del conjunt arquitectònic. Es tracta d'una pallissa de grans dimensions, d'estil noucentista. És de planta rectangular amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i construïda amb murs de maçoneria de pedra irregular, amb cantonades i emmarcaments de les obertures de maó. La façana principal, orientada al sud presenta cinc obertures a la planta baixa i set a nivell de primer pis, totes elles coronades amb arc de mig punt, emmarcades amb maó i clau d'arc de pedra. Les obertures del primer pis són més estilitzades i segueixen la gradació de la pendent de la teulada, essent la del mig la més llarga; conserven un tancament de fusta. La façana est presenta una arcada a nivell de planta baixa, unes escales d'accés al primer pis, i dues obertures rectangulars actualment tapiades amb obra. A la part dreta s'obre una gran accés al mur. La façana posterior - nord- només presenta el nivell de primer pis ja que la pallissa es troba bastida en un desnivell del terreny. Aquesta façana no presenta grans obertures i sols s'hi observen tres petites obertures alineades horitzontalment.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/pallissa-de-la-vila-0

 

la Vila : La masoveria de la Vila està situada dins el conjunt de la Vila, pràcticament adossada a la masia que li dóna nom i a l'església de Sant Gil de la Vila, al nord-est del pla de les Creus i a l'oest del serrat del Mas.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum de planta baixa, primer pis i golfes, bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada a l'oest, conté, a nivell de planta baixa, dues finestres emmarcades amb maó i un portal emmarcat amb pedra treballada amb la data de 1858 junt amb una creu intercalada a la llinda. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb maó i a les golfes dues finestres, una de les quals emmarcada amb maó, i una eixida a l'extrem dret sustentada amb un pilar cantoner d'obra vista.
La façana nord conté una porta emmarcada amb maó i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa, i quatre finestres emmarcades amb maó a la resta, una al primer pis i tres a les golfes.
La façana est està adossada a l'església de Sant Gil de la Vila i només s'observa una finestra emmarcada amb maó al primer pis.
La façana sud, orientada a la masia de la Vila deixant un pati entre ambdues edificacions, conté a nivell de planta baixa dues finestres emmarcades amb maó. Al primer pis hi ha un balcó, una porta i una finestra emmarcats amb maó, la porta donant accés a una passarel·la bastida amb volta que comunica amb uns dels volums adossats a la masia de la Vila. A les golfes hi ha dues finestres emmarcades amb maó i l'eixida que també té sortida a la façana principal, sustentada amb un pilar cantoner d'obra vista.



https://patrimonicultural.diba.cat/element/masoveria-de-la-vila-0

 

Sant Gil : La capella de Sant Gil de la Vila va ser sempre dependent de la parròquia de Santa Maria d'Olost. Les primeres notícies de l'església es remunten a l'any 1038. L'edifici antic es trobava situat prop del camí ral d'Olost a Perafita tal com indica la toponímia conservada: el serrat de Sant Gil. L'edifici actual fou traslladat dins el conjunt arquitectònic de la Vila a principis del segle XIX tal com assenyala la inscripció d'un carreu de la capella, i correspon a una construcció dels segles XVIII i XIX. 

L'aplec de Sant Gil es celebrava a la capella de Sant Gil de la Vila el dia 1 de setembre, dia del patró. Aquest dia es celebrava una missa a la capella i es cantaven els goigs en honor al sant. Hi assistien força veïns de les zones properes i s'hi organitzava un berenar i un ball amb sardanes que es feia a l'esplanada amb grans cedres situada al sud de la Vila, enfront de la masoveria anomenada el Cau o casa del Pastor de la Vila.



https://patrimonicultural.diba.cat/element/aplec-de-sant-gil-de-la-vila

https://patrimonicultural.diba.cat/element/sant-gil-de-la-vila

 

 

 

* Comarca : Lluçanès

*Tipus de camí : Ctra. i Pistes ( la majoria d’aquesta caminada son en pistes )

*Valoració Global : caminada que la podem considerà de fàcil per gent acostumada a la muntanya

*Descripció de l’Itinerari

*Fàcil de Seguir: *****     

* Entorn : ***

*Valoració Personal : *** 

* Ressenya   :   Sortida i arribada del Pg.del Dr.Lleopart  , Ctra. de Vic  , Carrer de les Escoles  , Camí de Comalrena  , Pont del Gorg Negre  , la Rovira  , Comalrena  , Molí de Sallent  , Sallent  , Alzina de Sallent  , el Teixell  , Mas de la Vila  , Sant Gil  , Escultura d'en Batllori  , Serrat del Molí de la Noguera  , Collet del Molí 577mts  , Torrent d'Olost  , Molí del Coll de Ram  , Santa Maria d’Olost , fins el punt de la nostre sortida .

 

 

 

*Descripció : els Wayponits ens indiquen els punt més significatius de la ruta .

  

*Dades Tècniques :

* Tipus de Ruta : Circular

*Orientació GPS : ( Bona )

*Dificultat Física : ( Fàcil  )

*Dificultat Tècnica: ( Fàcil )

*Passos Perillosos: (Cap )

* Dades del TRACK :





 

* Fotos a GOOGLE    :  https://photos.app.goo.gl/wg8nCfE31CFJMMFr9

 

 

*Editorial Alpina     Mapa  Lluçanès:  https://www.editorialalpina.com/mapa-alpina/llucanes/

 

 

 *Tracks al Wikiloc    :     https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/olost-comalrena-sant-gil-escultura-den-batllori-collet-del-moli-156260391

 

 *Tracks a STRAVA    : https://www.strava.com/activities/10417846539

 

 

 *Tracks al Relive    :   https://www.relive.cc/view/v8qk5N5VMKO

 

   Facebook : https://www.facebook.com/ramon.codinacosta/?locale=ca_ES

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de l'Areny-les Pilones-Sant Romà de la Clusa-Roca del Catllaràs

Fonts del Cardener-la Coma-29ª Caminada a la Vall de Lord

26ena-Caminada Popular d'Aiguafreda-2024